Elevi pecicani în Tenerife!

 

tenerifemic

„Suntem praf de stele!”

În perioada 22 octombrie-31 octombrie 2016 un grup de 6 elevi de la Liceul Teoretic “Gheorghe Lazăr” din Pecica însoțiți de doamnele profesoare Carmen Deliman și Camelia Kallos au reprezentat școala la cel de-al treilea schimb de elevi pe termen scurt prevăzut în cadrul proiectului Erasmus+, “Reach the Sky”.  Școala care a găzduit activitățile acesei întâlniri de proiect este I.E.S. Magallanes din Granadilla de Abona, insula Tenerife, Spania. La întâlnire au participat și elevi și profesori din școlile partenere în acest proiect, școli din Polonia, Slovenia și Turcia.

Obiectivele acestui schimb de elevi pe termen scurt au fost:

  • Îmbunătățirea cunoștințelor despre Tenerife, patrimoniul cultural și de viață a locuitorilor din Spania,
  • Lărgirea cunoștințelor despre sistemul solar și Soare,
  • Dezvoltarea abilităților de a efectua observatii astronomice într-un mediu internațional,
  • Analiza rezultatelor observațiilor astronomice și crearea unui conținut științific în limba engleză;
  • Consolidarea cooperării echipei internaționale a studenților și profesorilor.

Activitățile desfășurate au fost deosebite și diverse, derulându-se într-un cadru non-formal, în afara sălilor de curs și au avut un caracter interdisciplinar, centrat pe tematica proiectului, astronomia. În cadrul acestor activități, elevii au avut șansa să discute cu specialiști în astrofizică de la I.A.C. (Instituto de Astrofisica de Canarias), au realizat diferite experimente în cadrul Muzeului de Științe și Cosmologie din La Laguna, au văzut cel mai mare telescop din lume GranTeCan, situat în insula La Palma, au participat la o conferință susținută de unul dintre cei mai renumiți vulcanologi din lume, iar mai apoi au vizitat vulcanul El Teide, situat în inima insulei Tenerife.

În cadrul acestei vizite de proiect au fost prezentate și activități pe care elevii au trebuit să le pregătească înainte de a pleca în vizita de proiect. De exemplu, proiectele “The Hall of Famous European Astronomers” și “The Hall of Famous European Astronauts” au fost realizate în timpul vacanței de vară. Au fost comparate și discutate rezultatele înregistrate în toate școlile partenere de către elevi în timpul observațiilor astronomice derulate cu ocazia echinocțiului de toamnă din anul 2016.

Întregul grup de elevi și profesori participanți la această întâlnire a fost primit la Primăria orașului Granadilla de Abona, unde domnul primar José Domingo Regalado González i-a felicitat pe profesori pentru inițiativă, pentru foarte buna cooperare şi a urat succes în atingerea obiectivelor parteneriatului.

14938227_1187736531293845_6813579587890329720_n

O importanță deosebită în cadrul acestor vizite este acordată și laturii cultural sociale. Elevii au șansa să compare cât de diferită sau nu este viața în diferite țări din Europa. Au șansa să descopere istoria, tradițiile și obiceiurile din locurile vizitate, precum și atracțiile turistice din țara vizitată (plajele negre, oceanul, Loro Parc, orașele San Isidro, El Medano, Puerto de la Cruz, La Laguna).

Tot în cadrul acestei vizite de proiect, profesorii coordonatori au decis ca din motive de securitate următoarea întâlnire de proiect din luna februarie 2017 să nu se deruleze așa cum era planificat, în Turcia, ci  în Tenerife.

Csaba Brezan, participant în acest schimb de elevi pe termen scurt a declarat:

Participarea mea la acest proiect are un deosebit impact asupra vieții mele școlare și personale. Am cunoscut o nouă cultură, am interacționat cu alți elevi din Europa și mi-am putut evalua cunoștințele de limbă engleză. În Tenerife mi-a plăcut foarte mult clima, vulcanul El-Teide pe care l-am vazut acoperit cu zăpadă, și evident oceanul cu plajele lui negre. Viața în Tenerife este oarecum diferită, la fel și gastronomia.

Cea mai importantă activitate la care am participat a fost vizitarea Muzeului de Astrofizică din Santa Cruz de Tenerife si a Planetariul Digital. La Muzeu am putut experimenta mișcarea în câmp gravitațional, diferite reflexii cu oglinzi și lentile, jocul cu pârghii, electrizarea, am putut vedea un meteorit, și mi-am îmbunătățit cunoștințele despre Sistemului Solar și Soare. Pe terasa Muzeului am participat la o sesiune de observații astronomice asupra Soarelui, folosind un telescop. Planetariul Digital mi-a oferit o experiență de învățare deosebită prin vizionarea filmului științific „We are stars”.

În prezent lucrăm la proiectul “Luna”,  continuăm observațiile astronomice asupra corpurilor cerești vizibile cu ochiul liber pe cerul pecican, realizăm fotografii pentru următoarea etapă a concursului “Heads in clouds” și aștept cu nerăbdare să particip la o nouă misiune NASA-Sally Ride.

Consider că derularea altor proiecte Erasmus în școala noastră ar fi un beneficiu atât al elevilor cât și al școlii, deoarece ar fi o oportunitate ca elevii să coopereze cu alți elevi din școli europene prin cercetare științifică și schimb de informatii pe anumite teme din cadrul proiectului, și ar constitui o bună modalitate de a putea comunica efectiv în limba engleză. Mi-ar plăcea ca atunci când voi deveni student să pot să accesez un grant Erasmus pentru a putea să studiez într-o universitate europeană, deoarece așa voi avea șansa să realizez contacte prețioase cu oameni din Europa care vor fi interesați de același domeniu ca și mine.

Aș sfătui pe toți elevii să îndrăznească să participe cu încredere la astfel de proiecte pentru că acestea oferă posibilitatea de a învăța prin activități motivante și plăcute, completând orizontul de cultură din diverse domenii, formând abilități de lucru în echipă, contribuind la dezvoltarea personală și oferind șansa contactului direct cu realitatea școlară și culturală a școlii partenere.

Bianka Nagy, participantă și ea la acestă vizită de proiect declară următoarele:

Cred că această întâlnire de proiect din Tenerife a fost una dintre cele mai bune experiențe pe care le-am avut.  Oamenii pe care i-am întâlnit, precum și locurile vizitate au fost minunate. Înainte de a vizita Tenerife, credeam că este doar o insula exotică unde tot timpul este soare și multă căldură. Am crezut că acolo este doar atmosferă de vacanță, adică petreceri, plajă și ocean. În schimb, am aflat prin proprie experiență că nu este chiar așa. Tenerife este o insulă liniștită, unde oamenii sunt prietenoși și grijulii cu oaspeții lor.  

De când m-am împlicat în acest proiect am învățat foarte multe. Experiența Erasmus+ m-a influențat în mai multe sensuri: mi-am invins timiditatea, am învățat să mă descurc și singură în anumite situații de viață. În această vizită am învățat cum să mă integrez într-un grup multinațional în care nu cunoșteam pe nimeni dinainte. Prietenii și familia mea sunt mândri de mine că am participat la acest proiect, că am reușit să învăț atât de multe lucruri deosebite. A fost o lecție despre călătorii nu doar pe Pământ, ci și prin Univers, am învățat astronomie și am înțeles semnificația cuvintelor “suntem praf de stele”.

Mulțumită acestui proiect am avut șansa sa văd cel mai mare telescop din lume (GranTeCan, insula La Palma), am văzut ingineri și astrofizicieni lucrând la diferite proiecte ale Institutului de Astrofizică din Tenerife (I.A.C.). Acum sunt foarte interesată în a continua experiența Eramus+ și pe viitor, dorind ca pe viitor să obțin un grant universitar. Erasmus a devenit o parte importantă a vieții mele. Chiar dacă eu voi absolvi liceul în curând, sper să se mai deruleze astfel de proiecte în școală, pentru ca elevii din orașul nostru să aibă șansa pe care am avut-o eu. Luând parte activități de învățare non-formală prin proiecte  de tipul “Reach The Sky” am descoperit că aceasta este cea mai simplă metodă de învățare. Merită să încerce oricine!”

#jurnaldeproiect

Comments are closed.