Întâlnire de proiect în Slovenia

În perioada 24-30 noiembrie 2015 un grup de elevi și profesori de la Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr”  din Pecica au participat la o vizită de proiect în localitatea Šentjur din Slovenia. Grupul a fost format din elevii Jurj Oana, Corsenți Mihaela și Covaciu Claudia (clasa a IX-a A) Purtan Valentin (clasa a VIII-a A) și Drănău Gabriel, clasa a X-a A), însoțiți de doamnele profesoare Carmen Deliman și Camelia Kallos, care este și coordonatorul proiectului.

slovenia001
Gazdele au fost elevii si profesorii Școlii Gimnaziale „Franjo Malgaj” din Šentjur, alături de părinți și autoritățile locale.

Această vizită de proiect este înscrisă în calendarul activităților ce se derulează în cadrul proiectului european cu tema „Reach the Sky” ( „Atinge cerul”) în care școala noastră este implicată începând cu acest an școlar.

Programul de lucru a fost variat si a constat din diferite sesiuni de lucru în planetariu și în Observatorul Astronomic de la Facultatea de Matematică din Ljubljiana, dar și la Centrul Spațial Cultural European. În școală gazdă au fost desfășurate întâlniri oficiale, activități culturale și recreative, workshop-uri în laboratorul de informatică și competiția de fotografii realizată cu ajutorul  camerei de fotografiat Sally Ride de pe Stația Spațială Internațională .

Prin natura temei de studiu din cadrul proiectului, și anume astronomia, au fost organizate activități nocturne în așa-numitele zone întunecate din jurul localității Setjur, pentru a putea face observații astronomice. Din nefericire, vremea a fost nefavorabilă, vizibilitatea pe cer fiind foarte redusă din cauza norilor care au adus zapada. Totuși, aceste seri au fost umplute cu lecturi și prezentări tematice interactive realizate de către specialiști ai unor organizații de astronomi din Slovenia. Astfel participanții au învățat despre etapele formării Sistemului Solar, au fost instruiți cum să folosească un telescop, au fost inițiați în utilizarea aparatelor de fotografiat pentru a putea realiza astrofotografii, li s-a prezentat cum ia naștere o cometă cu ajutorul azotului lichid, li s-a prezentat modul de funcționare al unui telescop profesional, dar și aplicațiile utilitare de astronomie pe care le pot utiliza cu ajutorul tabletei sau a telefonului mobil.

În ciuda unui program încărcat, participanții au avut în două zile câteva ore timp liber, timp în care au luat parte la o petrecere organizată la școala slovenă, au fost la bowling și au observat stilul de viață din familiile elevilor sloveni.

Parteneri în acest proiect mai sunt și școli din Polonia, Turcia și Spania, fiecare școală având echipe de reprezentanți la această întâlnire.

„Participarea la această mobilitate a fost absolut fantastică! Aș repeta acestă expriență oricând. Nu m-ar interesa unde are loc vizita de proiect, atâta timp cât sunt cu prietenii din școlile partenere. Acest proiect mi-a deschis ochii, săptămâna petrecută în mobilitatea slovenă a fost cea mai frumoasă săptămână din viața mea. Profesorii, părinții și copii au fost grozavi. Am învățat foarte multe despre astronomie, dar am învățat foarte multe și despre mine. Programul Erasmus+ îți poate schimba viața, îți arată cum e să trăiești și să te descurci în țări străine” – a declarat la întoarcere unul dintre elevii participanți.

Următoarea întâlnire de proiect este planificată pentru începutul lunii aprilie 2016 și va avea loc în Polonia.

 

erasmus-logo1

– This project has been funded with support from the European Commission. This site reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. –

Comments are closed.