Reach the Romanian Sky!

Liceul pecican a fost în perioada 3-7 aprilie 2017 gazda unui schimb de elevi pe termen scurt, acțiune importantă în calendarul de activități al parteneriatului Erasmus+ cu tema „Reach the Sky!” care se derulează în școală în perioada 2015-2017. Elevi din școlile partenere din localitățile Gorlice (Polonia), Sentjur (Slovenia), Gaziantep (Turcia) și San Isidro- Granadilla (Tenerife/Spania) au participat la întâlnirea de proiect pe care au organizat-o echipa Erasmus+ din Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica, echipă coordonată de doamna profesor Camelia Kallos.

În activitățile premergătoare vizitei au fost implicați peste 30 de elevi, care sub îndrumarea doamnelor profesoare Carmen Deliman, Ancuța Popescu, Blazena Karkus și Camelia Kallos au pregătit școala pentru această vizită importantă. Aceștia au reamenajat peretele Erasmus+ din școală, au pregătit expozițiile de fotografie „Heads in clouds!” și „Sally Ride EarthKAM”, au reactualizat campania Earth Hour în care militau pentru ecologizare și pentru păstrarea zonelor „dark sky”, zone nepoluate cu lumină și care sunt atât de necesare pentru a putea observa cerul pe timpul nopții. Au fost realizate și machete, desene și modelări ingenioase ale Sistemului Solar, iar la intrarea în sălile Eramus au fost întâmpinați de macheta unui astronaut. Sălile Erasmus+ au fost pavoazate cu diferite colaje de fotografii din multitudinea de activități realizate în cei aproape 2 ani de proiect. Pe lângă toate acestea, echipa Erasmus+ din liceul pecican a realizat și un program artistic cu tema „Welcome to Romania” pentru a-l prezenta oaspeților.

Organizatorii au realizat un program de lucru extrem de variat pentru cele 5 zile cât a durat vizita de proiect.

* Prima zi – Luni, 3 aprilie 2017 *

După tradiționala primire a oaspeților cu pâine și cu sare, aceștia au avut parte, alături de elevii și profesorii români de o sesiune de icebreacking realizată cu ajutorul unor jocuri interactive, în scopul de a crea premisele unui climat bun de învățare.

Sesiunea de lucru – „Welcome to Romania!” a avut drept scop familiarizarea oaspeților cu modul de viață al românilor. Le-au fost prezentate momente importante din istoria și viața cultural-științifică românească, locuri deosebite din România și au fost învățați să folosească în mod corect câteva cuvinte și expresii uzuale în limba română.

Lecția de astronomie a fost introdusă prin prezentarea filmului „Tracks of astronomy in Pecica and surroundings” cu care echipa românească a câștigat premiul al treilea în competiția organizată în vizita de proiect din februarie 2017 în Tenerife.

Această prezentare a fost urmată de vizionarea filmului „Sun and Constellation in Romanian Tradition” realizat de elevii pecicani.

Cu această ocazie participanții au fost informați cu privire la ceea ce vor urma să descopere pe durata vizitei în România.

Următoarea sesiune de lucru a constat în participarea elevilor la cea dea 57-a misiune Sally Ride EarthKAM, coordonată de agenția spațială americană NASA.

Elevii au realizat fotografii ale planetei noastre cu ajutorul unei camere foto instalată pe Stația Orbitală Internațională (ISS) de către prima femeie astronaut americană.

Grupul de elevi și profesori a fost primit și de către autoritățile locale. În sala festivă a Primăriei domnul Primar Petru Antal le-a vorbit celor prezenți despre orașul Pecica și i-a felicitat pe profesori și pe elevi pentru buna cooperare europeană și i-a încurajat să continuie această cooperare.

Apoi oaspeții au vizitat orașul Pecica și au făcut multe fotografii.

Dupămasa, la Muzeul Digital din Pecica a fost organizată o conferință internațională pe teme de astronomie. La conferință au participat și invitați speciali de la Universitatea de Vest din Timișoara (conf. univ. Marc Frincu) și de la Astroclubul Antares Timișoara (Andrei Juravle) care le-au vorbit celor prezenți despre arheoastronomie și despre modul în care se poate ajunge de la joacă la știință.

Seara a fost încheiată în mod tradițional românesc cu o tocană la ceaun.

* Ziua 2 , 4 aprilie 2017 *

În această zi grupul de elevi și de profesori a vizitat orașul Arad în scopul de a identifica elemente de astronomie în arhitectura locală (astronomie urbană) . În demersul lor au fost ghidați și de voluntari din cadrul proiectului AradFreeTour.

Dupămasa au plecat la Timișoara la Experimentarium, unde au fost întâmpinați de prof. dr. Zeno Schlett și Ioan Damian. Cele două gazde au ghidat în lumea experimentelor științifice toate cele 5 echipe Erasmus+.

Seara a fost programată o sesiune de observații astronomice, dar din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile aceasta a fost amânată.

* Ziua 3-4, 5/6 aprilie 2017 *

Cele două zile din agenda de lucru a întâlnirii de proiect au fost dedicate etnoastronomiei. În acest scop, echipele Erasmus+ s-au deplasat în Maramureș. Au avut pregătite sesiuni de lucru interactive la Complexul Astronomic din Baia Mare. Au vizionat expozițiile de astrofotografie din cadrul Complexului. Tuturor le-a fost prezentată o modaliate igenioasă de a-i învăța pe nevăzători constelațiile într-o sală interactivă, special amenajată. Aici echipele Erasmus+ au aflat despre constelațiile tradiționale românești, în cadrul unui proiect realizat de specialiștii de la Baia Mare și de specialiști din Ucraina. În cupola Planetariului vizitatorii au avut parte de prezentări astronomice de o înaltă calitate științifică. Dintre problemele abordate, de un real succes au fost cele care au prezentat modalitatea în care se mișcă soarele la Polul Nord, cum arăta cerul în urmă cu 10 000 de ani, cum arăta cerul în seara zilei de 24 decembrie anul 0 și cum va arăta cerul peste 10 000 de ani. Seara a fost planificată o sesiune de lucru outdoor pentru observații astronomice, dar a fost anulată din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Cu această ocazie, elevii au conștientizat semnificația urării astronomilor, „cer senin!”.

În a doua zi pe care grupurile Erasmus+ au petrecut-o în Maramureș au dedicat-o vieții culturale precum și observării elementelor de etnoastronomie. Astfel, au vizitat Muzeul de Mineralogie și printre picături de ploaie au vizitat Muzeul Satului din Baia Mare precum și Cimitirul Vesel din Săpânța.

 

* Ziua 5 , 7 aprilie 2017 *

Ultima zi de lucru din cadrul vizitei de proiect s-a desfășurat la liceul pecicani. A fost ziua în care au fost evaluate cunoștințele dobândite de participanți, iar mai apoi, coordonatorul parteneriatului, doamna profesor Camelia Kallos le-a acordat certificatele de participare. La ceremonia de încheiere a vizitei a fost prezentă și conducerea liceului, care a oferit suveniruri tuturor participanților.

La finalul zilei organizatorii vizitei de proiect ne-au oferit câteva impresii:

În urma acestei vizite am rămas cu amintiri deosebite. Am învățat multe lucruri noi, am legat noi prietenii și mi-am exersat cunoștințele de limba engleză. A fost o săptămână pe care nu o voi uita niciodată!” (Iulia Pentek)

Sunt onorat șă vă mulțumesc pentru că am avut șansa ca să particip la acest proiect. Fiica mea, mi-a povestit la întoarcerea din Tenerife cât de bine a fost primită și cât de multe a învățat-o experiența Erasmus+. La rândul meu, am dorit să mă implic și să contribui la bunul mers al acestui demers al școlii.” (dl. Nagy, tatăl elevei Bianka Nagy)

Am așteptat cu nerăbdare momentul în care partenerii noștri ne vor vizita. Ne-am pregătit mult la școală ca totul să fie perfect. Acasă, familiile noastre au fost foarte încântate să ofere găzduire unui coleg dintr-o școală parteneră. Sunt foarte încântată că am putut lua parte la un astfel de proiect, m-a ajutat foarte mult în dezvoltarea mea personală.” (Oana Jurj)

Participarea la acest proiect a fost o șansă acordată fiecăruia dintre elevii școlii noatre. Mă bucur că fiica mea a putut fi beneficiarul unui astfel de proiect, a ajutat-o foarte mult atât la școală, cât și în plan personal. Faptul că și familiile elevilor sunt lăsate să se implice nu poate fi decât benefic, este un bun exemplu în care trio-ul profesori-elevi-părinți funcționează la nivel maxim.” (d-na Pentek, mama elevei Iulia Pentek)

A fost o săptămână plină pentru familia noastră. Am fost mamă pentru încă trei băieți și nu îmi pare rău. Copii și-au făcut deja planuri comune pentru vacanța de vară. E o prietenie care ne bucură, iar parteneriatul derulat în școală a favorizat-o.” (d-na Brezan, mama elevului Csaba Brezan)

„Pentru elevii mei, această mobilizare a fost importantă. Au dorit și au reușit să se implice în toate proiectele parteneriatului, ocazie cu care și-au exersat cunoștințele de limbă engleză. Acum își doresc ca proiectele europene să continuie în școala noastră, mă întreabă când va începe următorul proiect. O astfel de activitate este o plus valoare și pentru noi, ca profesori și pentru școală. Am avut ocazia să văd și să compar diferite sisteme educaționale, și am avut șansa să experimentez învățarea non-formală, într-un mediu outdoor. Am interacționat cu părinții foarte mult, și cred că acest parteneriat le-a astras atenția că se întâmplă ceva deosebit în școală. Ceea ce este mai important este faptul că elevii noștri sunt foarte entuziasmați și își doresc ca școala să se desfășoare în acest mod.” (prof. Carmen Deliman)

Parteneriatul Erasmus+ pe care îl derulăm în școala noastră își atinge, încetul cu încetul, obiectivele propuse. Am reușit să închegăm o grupă de elevi de vârste diferite care să fie interesați de matematică, știință, cultură și limbă engleză. Sunt membrii astroclubului liceului nostru. Mi-aș dori ca munca noastră în domeniul astronomiei să poată continua în liceul pecican. În curând vom putea să desfășurăm picnic-uri cu stelele și să facem observații astronomice independente, deoarece vom achizitiona un telescop. Zona este ofertantă pentru observații astronomice, deoarece poluarea luminoasă este mai redusă decât în zona orașului Arad. Aceasta ar fi o bună și o nouă direcție în care s-ar putea dezvolta cu succes orașul Pecica: astroturismul. Primul pas este deja făcut prin existența unui cadran solar deosebit la Ferma de Bivoli. Am convingerea că și în urma finalizării acestui parteneriat vor exista mulți elevi pecicani care vor dori să continuie să participe la acțiuni din cadrul programului Erasmus+ la nivel universitar, la fel cum au făcut-o și predecesorii lor, „elevii Comenius”. Acum, la încheierea cu succes a acestei vizite de proiect doresc să le mulțumesc tuturor celor care au avut, au și vor avea încredere în mine și care apreciază în mod pozitiv toate lucrurile pe care le-am realizat împreună cu multă seriozitate și profesionalism pentru copii pecicani și pentru școala pecicană!” (prof. Camelia Kallos)

 


This project has been funded with support from the European Commission. This site reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
logo_erasmus_plus

Comments are closed.