Seminar de contact, Comenius

Virtual Neighbour – on-line collaboration in the classroom


În luna noiembrie a anului 2007, în localitatea Kranjska Gora, în Slovenia a fost găzduit Seminarul de Contact cu tema “Virtual Neighbour – on-line collaboration in the classroom”. Seminarul s-a bucurat de un interes crescut, fiind înregistraţi peste 120 de participanţi din întreaga Europă. Printre participanţi s-a numărat şi şcoala noastră, reprezentată  de către doamna profesor Camelia Kallos, care ne-a acordat următorul interviu:

Rep: Este pentru prima dată când şcoala noastră este reprezentată în plan european?
C.K.: Nu este prima activitate la nivel european care se desfăşoară în scoala noastră. Amintiţi-vă de activităţile care se organizau în şcoală pentru celebrarea Zilei Europei, sau “Europa la liceu” ca să vă dau doar câteva exemple. Dar este pentru prima dată când şcoala participă la o conferinţă la nivel European.
Rep: Ce aţi făcut pe parcursul zilelor petrecute in Slovenia?
C.K.: Activităţile seminarului au început prin aşa-numitul “Târg European” în care participanţii erau grupaţi pe ţări şi trebuiau să prezinte unele dintre mâncărurile şi băuturile tradiţionale zonei din care provine. Cu această ocazie au început a fi legate primele prietenii, iar proiectele Comenius au început a fi conturate. A doua zi a seminarului a fost ziua conferinţelor, în care au fost prezentate cateva din proiectele care au fost desfăşurate în cadrul Programului sectorial Comenius, atât în cadrul parteneriatelor multilaterale şi bilaterale, dar si în cadrul reţelei şcolare europene eTwinning. Zilele care au urmat au fost pline de activităţi practice – workshop-uri – pe diferite teme cum ar fi: “Web 2.0 powered education” , “Changing role of teacher – new pedagogical approaches”, “From eTwinning to Comenius: educational projects 101”, “eTwinning portal and tools”, “On-line collaboration as educational tool”.
Rep: Ştim că aţi avut sprijinul şcolii pentru realizarea “Târgului Euopean”. Ne puteţi povesti ce aţi văzut la acel târg?
C.K.: Da, am apelat cu mare încredere la voi, elevii dar şi la colegii mei şi mă bucur că aţi răspuns aşa de prompt cererii mele. Seara dedicată “Târgului European” a debutat exact ca orice târg, prin amenajarea ”tarabei”. La ultimul nivel al hotelui “Larix” în antecamera sălii de conferinţă a fost pregătit spaţiul târgului. “Tarabele” cu numele fiecărei ţări participante ne aşteptau pentru a fi decorate. Alegerea produselor care urmau a fi expuse a fost destul de dificilă, dat fiind faptul ca nu mă puteam  deplasa cu ulcica de sarmale dupa mine  Aşa că, am ales să prezint în cadrul târgului o cină tradiţională românească: cârnaţi afumati, clisă cu ceapa roşie, telemea, şoancă si pâine de Pecica. Zacusca a făcut furori, a fost unul dintre cele mai gustate şi lăudate feluri de mâncare din întregul târg. Am avut si un deţ de răchie, iar ca desert am avut colac cu stafide şi cacao şi tradiţionala plăcintă întinsă.
Rep: Şi ceilalţi participanţi ce-au avut la târg?
C.K.: La târg au fost prezentate multe specialităţi caracteristice fiecarei ţări. Mi-a plăcut standul unguresc, foarte bogat (cârnaţ, pogăcele, crema de brânză cu boia, baigli cu nucă), în standul Italiei am remarcat printre altele “Gubana” şi “Strucchi” (prajituri din Cividale), în standul Franţei am remarcat prăjiturelele “Madlene” şi “Galette” şi nişte borcănele cu “confiture”, în standul Turciei delicii dulci precum baclava, rahatul, halviţa şi alte dulciuri pe care din păcate nu îmi mai amintesc cum se numesc.
Rep: Aţi avut în program şi evenimente culturale?
C.K.: Da. Ultima seară petrecută în Slovenia a fost o seară dedicată exclusive culturii: cu toţii am fost invitaţi de gazde să participăm la un festival de folclor. A fost un spectacol minunat, au participat mai multe ansambluri folclorice din toată Slovenia. M-a impresionat foarte tare faptul că din aceste ansambluri folcloricie făceau parte mai multe generaţii (chiar şi câte trei generaţii) şi dansau şi cântau toţi împreună. Ocazie cu care mi+am amintit de “Păstrătorii traditiei” din Pecica.
Rep: Cu ce v-ati întors  de la acest Seminar de contact?
C.K.: Cu ocazia acestui eveniment european pot spune că între şcolile participante au fost sparte barierele etnice, s-au legat  prietenii şi s-a dat startul unei noi competiţii legate de realizarea de viitoare proiecte de tip Comenius.
Rep: Doamnă profesoară, vă mulţumim!

Echipa de reporteri a publicației online a elevilor din Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr”


comeniusmic

DISCLAIMER

This project has been funded with support from the European Commission.
This site reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.