Vizită de studiu la Planetariul Mobil

Elevii astroclubului Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” din Pecica au participat astăzi la o activitate educațională la Casa Tineretului din Timișoara unde este amplasat Planetariul Mobil Educațional al Asociației Astronomice Pluto din Cluj Napoca. 

Activitatea a fost organizată și coordonată de doamnele profesoare Camelia Kallos și Carmen Deliman și face parte din planul de acțivități al proiectului „Reach the Sky” ce se derulează în perioada 2015-2017 în parteneriat cu școli din Polonia, Slovenia, Turcia și Spania/Insulele Canare-Tenerife și care este finanțat în cadrul programului european Erasmus+.

Elevii au participat la o sesiune de lucru interactivă sub cupola planetariului. Au discutat cu specialiștii despre steaua Sistemului nostru Solar, Soarele, despre constelații din catalogul Messier si despre constelațiile zodiacale. Apoi au efectuat o călătorie virtuală în spațiul galactic sub cupola planetariului. Au vizitat rând pe rând planetele Sistemului Solar și au fost virtual  alături de echipajele Apollo care au aselenizat pe Lună. Elevilor le-au fost prezentate și centurile de asteroizi și au fost învățați care sunt deosebirile dintre un asteroid și un meteor.

Elevilor participanți le-au fost prezentate și modalitățile în care oamenii de știință studiază Cosmosul. Astfel le-a fost prezentată marea descoperire a lui Galileo Galilei – luneta, apoi telescopul Hubble dar și roover-ul Curiosity de pe planeta Marte. În finalul sesiunii de lucru elevii au simulat cu ajutorul unei machete mișcarea de rotație și mișcarea de revoluție a Pământului și li s-a explicat care sunt efectele acestor mișcări.

„Auzisem de la colegii care au participat anul trecut la activitatea de la Planetariu că este deosebită.” (Gal Andrea)

„Am aflat multe lucruri noi și am aprofundat ceea ce deja am învățat în cadrul proiectului „Reach the Sky!”. Eu și colegii mei suntem încântați că avem șansa să facem o altfel de școală!” (Csabi Brezan)

 

Comments are closed.